Johan Lennartsson, snickare från Kalvsvik, numera arbetande i Växjöområdet, blev blåst på drömjobbet i USA.
Växjö

Inget skadestånd när drömjobbet i USA blev en mardröm

1:39 min

21-årige snickaren Johan Lennartsson från Kalvsvik fick se sitt drömjobb i USA förvandlas till en mardröm. Bland annat fick han sitta 18 timmar i amerikanskt häkte.

En av arbetsförmedlingen godkänd platsannons som visade sig vara en bluff låg bakom. Nu vägrar också arbetsförmedlingen att ge Johan Lennartsson skadestånd.

– Det är åt helvete. Illa. Dåligt, säger Johan Lennartsson.

Det var i somras vi berättade hur Johan Lennartsson sökte jobbet som snickare på en hotellanläggning i USA via en annons på Arbetsförmedlingens hemsida.

Skulle ordna allt

Företaget i USA skulle ordna saker och ting när han kom fram.

– De skulle fixa alla papper och så när jag kom fram, men de fixade ingenting och de kom inte och mötte mig heller som det var sagt.

Men utan arbetstillstånd, som det sagts att han inte behövde, fastnade han i tullen i USA.

– Jag fick sitta i en slags fyllecell i 18 timmar.

Enligt polisen i USA fanns över huvud taget inte företaget, det handlade enligt dem förmodligen om att några skulle ha tagit passet från Johan Lennartsson och tvingat honom att jobba gratis.

Skadestånd

Hemkommen begärde han skadestånd av Arbetsförmedlingen för bland annat resan och den kränkande behandling som han menar var en direkt följd av en av arbetsförmedlingen godkänd platsannons.

Eftersom det fanns en indikation på att företaget fanns i Sverige och kontroll gjorts med skatteverket fanns ingen anledning till ytterligare granskning, anser arbetsförmedlingen när man säger nej till skadestånd.

Fler kontroller

Men enligt Johan Lennartsson var det ingen som uppmanade honom att själv gå vidare med fler kontroller, utan han fick intrycket att allt var korrekt och kontrollerat.

Men det kan bli en fortsättning på den här historien:

– Jag ska försöka gå vidare på något sätt, men jag vet ännu inte hur, säger Johan Lennartsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista