Professor Shaofang Gong (mitten) med sina doktorander Allan Huyn och Jingcheng Zhang. Foto: Sofia Strindvall/SR Östergötland
Kronoberg

Ny teknik skyddar gammal kultur

"En person kan styra alla kyrkor"
1:27 min

Snart kan svenska kyrkor fjärrstyra sin temperatur via internet. Forskare vid Linköpings universitet utvecklar nu ett tekniskt system, som minst 26 kyrkor i hela landet kommer att använda.

Tekniken har redan har installerats i Linköpings domkyrka.

– Fjärrstyrning betyder att en person i princip kan sitta på sitt kontor och styra alla kyrkor, säger professor Shaofang Gong som leder arbetet med att utveckla den nya tekniken.

Systemet heter Culture-Bee och består av sensorer som placeras ut i kyrkorna. De mäter inomhusklimatet och är dessutom kopplade till element och ventilation så att de kan fjärrstyras via internet.

Med hjälp av pengar från Energimyndigheten och Svenska kyrkan ska det inom kort installeras i 26 svenska kyrkor.

Syftet är att hålla ett så jämnt inomhusklimat som möjligt för att de gamla och känsliga kulturföremålen ska bevaras på bästa sätt.

Om allt går som det är tänkt kan ett fåtal personer i framtiden styra inomhusklimatet i alla Sveriges kulturmärkta kyrkor.

Systemet ska också spara energi, genom att man till exempel bara höjer värmen när människor ska vistas i kyrkan, säger Shaofang Gong.

– Man kan sätta upp värmen innan samling och stänga av efter aktivitet.

I domkyrkan i Linköping visar stiftsantikvarie Gunnar Nordanskog dom små sensorerna som hänger på väggarna. Han är positiv till det ökade skyddet för kulturföremålen, men ser en risk om tekniken tar över för mycket.

– Risken är att det kan uppstå skador som inte tekniken mäter och som man inte ser, utan man måste kunna vara närvarande och övervaka, säger han.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".