Landstingsdirektör Börje Lindqvist lovar att se över flyktingpsykiatrin. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Löfte om översyn av flyktingpsyk

1:16 min

Nu lovar landstingsledningen att se över flyktingpsykiatrin, efter hård kritik från flyktinghandläggarna om bristande resurser.

I våra nyheter i morse slog flyktinghandläggarna i Kronoberg larm om bristande resurser inom landstingets flyktingpsykiatri. Något som kan få svåra konsekvenser för en redan utsatt grupp. Och nu lovar landstingsledningen att se över flyktingpsykiatrin.

– Vi tar det här på största allvar och vi kommer att behandla frågan på stort allvar och titta på vilka resurser vi har och hur vi ska bete oss tillsammans med kommunerna, säger landstingsdirektören Börje Lindqvist.

Men varför har det blivit såhär?

– Ja, det får vi diskutera tillsammans med flyktingsamordnarna.

I ett brev till landstingsledningen skriver flyktingsamordnarna från länets alla åtta kommuner att något måste göras åt flyktingpsykiatrin. Kön dit är alldeles för lång och resurserna räcker inte till. Och det är en redan mycket utsatt grupp som drabbas.

– Det har börjat bli en ohållbar situation. Vi har många ute i kommunerna nu som mår mycket dåligt och jag tycker att det är väldigt allvarligt, sa Peter Fridhagen, flyktinghandläggare i Tingsryds kommun i våra nyheter i morse.

– Den här situationen som beskrivs på det här sättet är förstås allvarlig och jag menar att vi tillsammans med kommunerna måste förbättra det samlade åtagandet. Om det innebär att vi ska tillföra nya resurser så måste vi naturligtvis pröva det, säger Börje Lindqvist.

Börje Lindqvist säger att landstingsledningen omedelbart ska sätta sig med flyktinghandläggarna och flyktingpsykiatrin och gå igenom verksamheten för att se vad som måste göras. Men att ge några löften om mer resurser det vill han inte.

– Nej, det kan jag faktiskt inte göra i nuläget. Vi måste utreda frågan ordentligt först, men lovar att återkomma.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista