Alf Stolt, kyrkoherde i Härlunda/Virestad. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Älmhult

Alf Stolt: Därför fick hon inte föreläsa

1:44 min

Kyrkoherde Alf Stolt i Härlunda/Virestad församling vidhåller att det var rätt att stoppa Marianne Agetorp från att föreläsa om trädgård och hälsa på en kvinnofrukost.

Det var i februari som Marianna Agetorp var inbjuden att föreläsa på en så kallad kvinnofrukost i Härlunda/Virestad församling, om trädgård och hälsa. Men kyrkoherden, Alf Stolt, sa nej med motiveringen att hon gått ur Svenska kyrkan.

Fast det var inte hela förklaringen, säger Alf Stolt nu. Marianne Agetorp har helt enkelt en tro som strider mot Svenska Kyrkans lära, påstår Alf Stolt som grundar sin uppfattning på vad som står på hennes hemsida.

– Allt pekar på att det står så långt från Svenska kyrkan att det är omöjligt, säger Alf Stolt.

Han viker alltså inte en tum från att han haft rätt att säga nej till Marianna Agetorp. Hon får inte komma och föreläsa säger han.

Frågan är nu hur den kyrkliga gemenskapen blir i fortsättningen i Virestad/Härlunda. För häromdagen fick Alf Stolt mycket hård kritik av ordföranden i kyrkonämnden i Härlunda/Virestad, Tryggve Ericson. Okunnighet, menar Alf Stolt.

-- Som en god arbetsgivare ska man väl prata med sin arbetstagare innan man går ut i media, säger han.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista