Jagad 22-åring skulle varit omhändertagen när 84-åriga Gulli mördades

Den 22-åring som jagas för mordet på 84-åriga Gulli Wirdestedt i Alvesta skulle ha varit omhändertagen när han misstänks för att ha begått brottet.

Drygt en månad före mordet beslutade tingsrätten i Göteborg att han skulle omhändertas - något polisen misslyckats med att verkställa.

Efter en hovrättsdom i december förra året skulle den 22-årige göteborgaren ha kontraktsvård på ett behandlingshem i Kronobergs län efter att ha dömts för rån mot en fotobutik och narkotikabrott.

Men han misskötte sig under placeringen och den 23 mars slog frivårdsmyndigheten larm till åklagaren i målet om att behandlingen inte fungerad.

Åklagaren begärde sex dagar senare att skyddstillsynen skulle undanröjas och att fängelsestraffet på ett år och två månader för rånet skulle verkställas.

En månad senare, den 23 april, beslutade tingsrätten i Göteborg att mannen skulle omhändertas i avvaktan på om han skulle få fortsatt vård eller om han skulle placeras i fängelse i stället.

Det innebär att han redan drygt en månad före mordet i Alvesta skulle ha omhändertagits. Efterlysningen är registrerad hos polisen i Göteborg. Men där har man misslyckats med att verkställa tingsrättens beslut.

Och nu jagas 22-åringen alltså för mordet på 84-åriga Gulli Wirdestedt i Alvesta. Han är anhållen i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".