1 av 2
Många kom till mötet. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Stefan Runesson från Växjö. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Sydost

Laddar för framtiden

1:24 min

Lantbrukarna i vårt område samlar sig för framtiden. Igår samlade LRF ett par hundra förtroendevalda från sydöstra Sverige för att diskutera framtiden. Och det är en turbulent tid för lantbrukarna med priser som går upp och går ner beroende på vad som händer i resten av världen.

Bränder i ryssland, torka eller skyfall i Australien påverkar både fattiga konsumenter i Nordafrika där det varit hungerkravaller och bönderna i de småländska byarna.

David Kasselstrand har en mjölkgård i Ukna i Västerviks kommun.

– Vi är ganska stabila i Sverige nu men man känner oro för u-länder med höga matpriser. Det är ingen bra utveckling.

Mjölkbönder som David Kasselstrand har haft några tuffa år med dålig lönsamhet. Men nu har han hopp om en bättre framtid.

Men hur det går för bönderna avgörs alltså inte bara av vad de själva gör, vad som händer i resten av världen är väl så viktigt.

Därför är det viktigt att vi tar hand om det vi odlar själva tycker Stefan Runesson, Växjö, som har gård med 60 kor.

För att hålla på som idag och skicka mat och spannmål kors och tvärs över världen för att tjäna eller spara någon krona tror han inte vi kan fortsätta med.

– Det är helt ohållbart om man tänker på det. Jag brukar tänka att närproducerat är det som produceras och konsumerar här i landet. Men det vi hämtar utanför Europa till och med, det är ju helt vansinnigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista