Älmhult

Härlundatvist blir fall för DO

Tvisten i Härlunda församling där kyrkoherden stoppade författaren Marianna Agetorp från att föreläsa om trädgårdar på en kvinnofrukost blir nu ett fall för Diskrimineringsombudsmannen.

Det är författaren Marianna Agetorp som nu anmäler Härlunda församling till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Detta efter att kyrkoherde Alf Stolt stoppat henne från att föreläsa på kvinnofrukosten i Härlunda i februari förra året med motiveringen att hon inte är med i Svenska kyrkan.

Författaren Marianna Agetorp vill nu att den statliga myndigheten DO, ska ta sig en närmare titt på det hänt i Härlunda församling dit hon varit inbjuden för att föreläsa i februari i år.

Det var i november förra året, som kyrkoherden Alf Stolt fattade beslutet att inte låta henne prata om trädgårdar i församlingen på en kvinnofrukost, eftersom hon tidigare hade gått ur Svenska Kyrkan.

I sin anmälan till DO skriver hon att hon anser sig har blivit diskriminerad på grund av religion eller annan trosuppfattning. Det vill säga hennes beslut om att gå ur Svenska kyrkan och också det faktum att hon efter det blivit borgerlig vigselförrättare.

Beslutet att porta Marianna Agetorp, har efteråt resulterat i kritik från flera håll, bland annat från församlingens kyrkonämnd.

Nu återstår det att se vad Diskrimineringsombudsmannen kommer att göra i ärendet.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista