All fler hus i Kronoberg säljs på exekutiv auktion. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Allt fler fastigheter tvångssäljs

1:38 min

Fler och fler bostäder säljs på exekutiv auktion. Under år 2010 tvångssålde Kronofogden 21 fastigheter i Kronoberg och det är 16 fler än under 2008.

– Det kan vara så att vi har en minskad efterfrågan på fastighetsmarknaden. De som köpt ett hus och inte har råd att betala säljer ju det normalt sett, men om det då finns en minskad efterfrågan på marknaden blir det svårare att sälja naturligtvis. Då kan det ju hamna hos oss i slutändan, säger Sven Mårtensson, försäljningsansvarig på Kronofogden i södra Sverige.

Kan detta vara början på någon form av bostadsbubbla?

– Det vågar jag inte uttala mig om. Vi har ändå inga jättevolymer av fastigheter ännu, så att det skulle vara en bostadsbubbla det vågar jag inte ha några slutsatser kring.

Under 2008 såldes 5 fastigheter i Kronoberg på exekutiv auktion, under 2009 13 stycken och förra året var det 21 fastigheter i Kronoberg som tvångssåldes - alltså nästan två i månaden.

En försäljning på exekutiv auktion sker när någon har så stora skulder att den inte kan betala för sig och att en eller flera fordringsägare har ansökt om detta hos Kronofogden.

– Det finns många olika historier bakom de här försäljningarna. En kan vara att man har delat på sig och att man vill sälja huset, men inte har lyckats med detta.

Vad har du för råd till de som kanske har ett lite för dyrt hus och inte riktigt reder ut det?

– Ja, att attackera tidigt är a och o i sådana här fall, att försöka titta över lösningar så fort det går för tidsfaktorn är väldigt viktig i de här sammanhangen, säger Sven Mårtensson.

Det talas om räntehöjningar, hur tror du att det påverkar tvångsförsäljningarna?

– Det är klart att det kommer att påverka dem, säger Sven Mårtensson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista