Anton Dackenberg (S) och Natalie Serrate (S) är några av de unga och nya politikerna i Växjö kommun.
Växjö

Politiker utbildas till politiker

1:15 min

Idag samlas alla som har sitt första politiska uppdrag inom Växjö kommun för att skolas in i den politiska sfären. De yngsta går fortfarande på gymnasiet och de äldsta är pensionärer.

Anton Dackenberg (S) är nämndeman i Växjö Tingsrätt och Natalie Serrate (S) sitter i omsorgnämnden. De är några av alla de som är inne på sina första politiska uppdrag i i Växjö kommun.

– När man tittar sig runt om i rummet så finns det inte så många med invandrarbakgrund. Men det är hyffsat jämnt fördelat mellan män och kvinnor. Det finns en del yngre, men inte fullt lika många som man önskat, säger Anton Dackenberg (S).

En av utmaningarna, förutom att hänga med i svåra ord, begrepp och lagar tycker Natalie Serrate (S) är att göra sin röst hörd.

--  Det är många som har suttit länge och ibland kan man känna att man blir lite klappad på huvudet. 

Organisation, sekretess, förordningar, offentlighet, arvodesblanketter. Det är några av de punkter som står på schemat idag när ett hundratals politiker samlades i konserthuset.

Monica Lööv (S) är ersättare i barn- och utbildningsnämnden. Hon menar att viktiga egenskaper som politiker är självförtroende och lyhördhet.

Du har inte varit politiker så länge, hur tycker du att du blir bemött?

– Jag tycker alltid man är välkommen så det är inga problem, säger Monica Lööv.

18-årige Oliver Rosengren (M), som sitter i kommunfullmäktige är yngst av alla nya politiker i kommunen.

– Mycket är praktiska beslut och det finns egentligen ingen ideologisk grund då. Det är mer, "ska vi verkställa den här praktiska saken som att sätta upp en lyktstolpe, eller ska vi inte". Kommunpolitiken i sig är ofta relativt praktisk, och då kan det ju vara svårt att säga, "eftersom jag är liberal ska vi sätta upp den här lyktstolpen", säger Oliver Rosengren.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista