Den 67årige mannen dömdes till tio års fängelse av tingsrätten, och bilden är tagen strax innan förhandlingen började. Foto: Axel Palmkvist/Sveriges Radio
Tingsryd

Morddömd 67-åring tar till experthjälp för att frias i hovrätten

1:38 min

Idag inleds hovrättsrättegången mot den 67-årige företagare från Tingsryds kommun som dömts till 10 års fänglse för mord på 79-årig man i Eslöv.

67-åringen som hela tiden nekat till brottet har tagit några av Sveriges bästa brottsutredare till hjälp.

– Den avgörande frågan för hovrätten är om man kan utifrån ett fotografi tidsbestämma när ett fingeravtryck har hamnat där. Jag är ganska övertygad om, efter att ha sysslat med det här i fyra månader, att det kan inte hovrätten komma fram till.

Det säger journalisten och juristen Trond Sefastsson som ingår i Rättskonsulterna som 67-åringen har anlitat för att få hjälp att granska brottsutredningen.

Frågan gäller ett kvarts sekel gammalt mord. En 79-årig man hittades mördad i sin lägenhet i Eslöv. Han hade slagits i huvudet upprepade gånger med en glasslykta och därefter hade en telefonsladd dragits åt runt hans hals. På telefondosan till sladden fanns ett handavtryck.

24 år senare slog polisen fast att handavtrycket tillhörde den nu 67-årige Tingsrydsföretagaren. I oktober i fjol dömdes han av Lunds tingsrätt för mordet. Men 67-årigen har hela tiden nekat till mordet och anlitat Rättskonsulterna, en grupp erfarna poliser och jurister som genomför brottsutredningar på uppdrag av misstänkta brottslingar eller deras advokater.

Och är kritisk till polisens utredning efter att ha granskat fallet.

– Det är ju så att polis och åklagare är underkastade objektivitet men det ser man ganska lite av i det här fallet. De har för att tala klartext på olika sätt satt dit honom. Han har velat visa sin oskuld och har inte haft annat att välja på än att inteckna hus och hem för att skaffa sig den här hjälpen.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista