Planerna på ett nytt äldreboende i Ljungby riskerar att bli alltför dyrt. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang) Foto: Jessica Gow/Scanpix
Ljungby

Nytt äldreboende måste bli billigare

"Svårt att svara om det hotas"
1:20 min

Planerna på ett nytt särskilt boende för äldre och ett nytt trygghetsboende i Ljungby ser ut att ha stött på patrull, åtminstone tills vidare.

Nu ska hela projektet ses över både vad gäller utformning och finansiering.

Christer Henriksson (KD) är ordförande för Ljungbybostäder som svarar för de 40 lägenheterna i det så kallade trygghetsboendet. På frågan om hela projektet nu är hotat svarar han så här:

- Det är ju svårt att svara på. Klart är att de kommunala lägenheterna för särskilt boende finns det ett mycket stort behov av, medan behovet för trygghetslägenheter inte är lika stort.

Det är på grusplanen intill Lagavallen som de 40 kommunala platserna för särskilt boende för äldre planeras i en låg byggnad, medan två stora punkthus skulle inrymma 40 lägenheter för trygghetsboende.

Planerna går tre år tillbaka i tiden och under tiden har det allt mer framkommit att bygget blir dyrare än man först beräknat, men för den skull tycker inte Christer Henriksson att projektet har havererat:

- Det har det ännu inte gjort, men vad som framför allt behövs är att man hittar en möjlig finansiell lösning på den här byggnationen. Och vad det kan vara vill jag inte säga något om förrän jag hört vad tjänstemännen kommit fram till i mitten av februari.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".