Saara Talaas blir världens första Ikea-professor. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio
Växjö

Ikea finansierar ny professur

1:28 min

Teknik, design och ekonomi ska slås samman till ett nytt forskarfält på Linnéuniversitetet. Professuren som Ikea finaniserar kallas "Life at home" och finska Saara Taalas blir den första Ikea-professorn.

Ikea:s samarbete med Linnéuniversitetet utökas och idag presenterades den första IKEA-professorn, Saara Taalas. Hon kommer närmast från Åbo Universitet i Finland.

Professuren är inriktad mot "livet hemma" eller "life at home" och ska fokusera på bryggan mellan kundens behov av inredning och produktionens villkor. Bland annat ska Saara Taalas titta på hemmets betydelse för oss.

– Hemmet är mycket mer än bara ett ställe där vi bor, menar hon.

Ytterligare två adjungerande professorer och fem doktorander ska knytas till forsknings- och utbildningsområdet som är en del av det samarbete Linnéuniversitetet har med Ikea.

Tanken är att knyta ihop flera forskningsfält, förklarar prorektor på Linnéuniversitetet Lena Fritzén;

– Tittar vi exemel på virkeslära så har vi ett väl etablerat forskningsfält inom det. Vi har väldigt långa traditioner när det gäller företagsekonomi och entreprenörskap. Även design sedan några år tillbaka. Nu ska vi knyta ihop det till ett område och då är Saara Taalas den första vi har anställt.

Ikea har tidigare gått in med 25 miljoner kronor för samarbetet med Linnéuniversitetet men med den nya professuren ska ytterligare 25 miljoner kronor satsas. På Ikea hoppas man att "Life at home" på sikt ska bli en eget program på universitetet, menar Thomas Carlzon som är VD på Ikea AB.

– Vi behöver duktiga medarbetare som kan bli morgondagens produktutvecklare och produktutvecklingstekniker. Det finns inga bra utbildningar för de yrkena idag, säger han.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista