Bo Håkansson från Braås fick bidrag till tvättmaskin. Foto: Lena Gustavsson/SR
Kronoberg

Allt fler söker pengar ur sociala fonder

1:39 min

Fler och fler ansöker om pengar från de sociala fonder som finns. Till de fonder som exempelvis omsorgsförvaltningen i Växjö hanterar så har ansökningarna nästan fördubblats de senaste två åren.

– Jag sökte för jag behövde och när det fanns att söka så gjorde jag det. Nu fick jag nästan 1 500, men jag har fått pengar innan också, några tusenlappar då och då, säger Bo Håkansson från Braås, en av dem som sökt och fått pengar ur de sociala fonderna.

Vad har du använt pengarna till?

– Till tvättmaskin bland annat, säger han.

Under 2010 var det 178 personer som sökte pengar ur de sociala fonder som omsorgsförvaltningen i Växjö hanterar, och det är nästan dubbelt så många som under 2008.

Eva Sahlström på Växjö kommun som håller i omsorgens fonder tror att det är flera saker som ligger bakom ökningen.

– Ja, det kanske är fler som är i behov av detta. En del vet att andra har fått, det går genom mun mot mun-metoden. Sedan har det gått ut information till olika ställen i kommunen så fler och fler får reda på det, säger hon.

"Det betyder mycket"
Nio olika fonder finns det att söka pengar ur bara inom omsorgen i Växjö, och det är fonder som upprättats efter att personer testamenterat pengarna till behövande. Drygt 300 000 kronor fanns att söka förra året och merparten av de som sökte pengar fick också ett bidrag - ett par tre tusen kronor i genomsnitt. Och Bo Håkansson tycker det är bra att de sociala fonderna finns.

– Det är jättebra och det betyder mycket för alla som kan söka att få lite extra. Det skulle finnas mer bara.

Och han rekommenderar nu andra att se vilka fonder som finns och söka pengar.

– Jajamen, det tycker jag de ska göra de som kan, säger Bo Håkansson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista