Tingsryd

Amerikansk expert kan kallas in till försvaret i mordrättegång

Idag inleddes hovrättsförhandlingen mot den 68-årige man från Tingsryds kommun, som förra hösten dömdes av Lunds tingsrätt till tio års fängelse för ett 24 år gammalt mord i Eslöv.

Åklagaren yrkade idag på att straffet skärps till livstids fängelse, medan försvaret krävde att han frikänns.

68-åringen har också som vi berättade imorse anlitat en expertgrupp med erfarna poliser och jurister som ska försöka hjälpa honom att gå fri.

Det handlar om det hittills äldsta mordet som någon dömts för i Sverige och det handlar om teknisk bevisning som försvunnit under årens lopp. I slutänden handlar det om att bedöma bevisvärdet av ett 24 år gammalt fotografi av en 0,7 kvadratcentimeter stor del av ett handavtryck på en telefonkopplingsdosa.

Det knappa kvadratcentimeter stora avtrycket är åklagarens enda bevisning mot 68-åringen - men frågan som hovrätten nu skall ta ställning till är när avtrycket hamnade på kopplingsdosan i den mördade 79-åringens hem.

Den dömde 68-åringen, som delvis försörjde sig på loppisförsäljning på 80-talet, hävdar som vi tidigare berättat att han kan ha sålt kopplingsdosan då. Det finns inga kända samband mellan 68-åringen och den mördade mannen, och försvaret och expertgruppen visade idag med exempel från svenska rättsfall hur svårt det är att bestämma ålder på hand- och fingeravtryck. Försvaret förklarade också att de nu vill att en amerikansk fingeravtrycksexpert ska komma till hovrättsförhandlingarna som vittne för att ytterligare bevisa 68-åringens oskuld.

Rättegången fortsätter hela veckan och avslutas på fredag eller eventuellt på måndag.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista