1 av 2
Kronoberg och Skånes regioner bör slås ihop, vill bland annat moderaterna i länet. En redan idag till vissa delar gemensam infrastruktur är ett av argumenten för sammangående, menar Katarina Brännström (M). Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Katarina Brännström (M) vill att Skåne och Kronoberg slås samman i ny regionindelning. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Kronoberg

Kronoberg vill slås samman med Skåne

1:59 min

Ett samgående med Skåne är fortfarande huvudalternativet för länets politiker när de talar om att slå samman landstingen i större regioner.

Efter att Skånepolitikerna tidigare sagt tvärt nej har tongångarna nu ändrats och det finns vissa öppningar.

– Vi har sonderat terrängen lite grann och det var inte några stängda dörrar utan när vi har pratat med moderater i Skåne så upplever vi en positiv tankegång när det gäller att Kronoberg skulle komma med i Skåne, säger moderaternas distriktsordförande Katarina Brännström.

Samgående med Skåne

Moderaterna tillsammans med folkpartiet, socialdemokraterna och Kristdemokraterna i Kronobergs län vill alla se ett samgående med Skåne som en framtida regionindelning.

Tidigare har de skånska politikerna ställt sig kallsinniga till Kronobergs önskemål. Men efter höstens val då nya politiker kommit in säger flera Kronobergspolitiker att signalerna blivit annorlunda. Nu finns plötsligt ett intresse.

Stor region

Det handlar om att bilda en tillräckligt stor region för att klara framförallt sjukvården men även frågor om kollektivtrafik och regional utveckling. En region med tillräckligt många människor vilket betyder ett tillräckligt stort skatteunderlag, och för Katarina Brännström är Skåne ett självklart val.

– Vi ser att det är där utvecklingen finns. Det finns en otrolig potential på många sätt vad det gäller företagande, näringsliv och jobb. Men också att vi har redan i dag mycket infrastruktur och kommunikationer tillsammans. Vi har vår specialistsjukvård i Lund. Det finns många saker som gör att det finns anledning att dra sig söderöver, säger Katarina Brännström.

Mer naturlig

Men även om en majoritet av Kronobergspolitikerna förordar Skåne anser centern, vänsterpartiet och miljöpartiet att Småland, alltså Kronoberg, Jönköping och Kalmar är en mer naturlig region. Något Katarina Brännström inte håller med om:

– Det finns ingen naturlig koppling oss emellan som gör att vi ska vara en region, så ser inte vi det. Vi menar att Kronoberg är satt i en positiv utveckling och därför ska vi dra oss mot det håll där utvecklingen är och det är Skåne.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista