1 av 2
Annette Sandberg vill inte behöva riva sin vävstuga i Räppe. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 2
45 vävstolar, kök och förråd finns i de ombonade barackerna som nu måste bort före den första juli. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Räppe

Anette tvingas lämna sin vävstuga

"Vävstugan betyder allt"
1:32 min

1 20 år har Annette Sandberg haft vävstuga i Räppe. Men den sista juni tvingas hon riva sina vävstugebaracker med 45 vävstolar, kök och förråd och var hon ska ta vägen har hon ingen aning om.

– Det känns så tungt, säger hon. För de som kommer hit och väver är det här en mycket viktig social verksamhet och för mig är det mitt liv!

Annette Sandberg har haft vävstugan i baracker invid stationshuset i Räppe i tre år nu. Baracker som hon äger, har inrett med flera rum, 45 vävstolar, förråd,och kök bland annat.

Vävning i 20 år

Innan dess huserade hon i stationshuet i Räppe. Sammanlagt 20 år har hon haft vävning i Räppe och till vävstugan kommer ett 20-tal kvinnor varje vecka för att väva, prata, och dricka kaffe, Men den sista juni ska barackerna vara borta och Annette Sandberg vet i dagsläget inte vad hon ska göra.

I avtalet med Trafikverket som äger marken, fick hon ett bara ett tillfälligt kontrakt på att hyra marken fram till årsskiftet 2010/2011 och det är Annette Sandberg fullt medveten om, men hade ändå hoppats, säger hon.

Treårskontrakt

– Jag visste mycket väl att jag bara hade ett treårskontrakt på den här marken, det kan jag aldrig prata bort, men vi hade ju hoppats i det längsta att det skulle glömmas bort så vi kunde fortsätta vara kvar här, säger hon.

Orsaken till att nu inte får vara kvar är att Trafikverket är på gång att sälja marken till Växjöföretaget Alwex. som inte ville slänga ut henne mitt i vintern, utan gav henne en tidsfrist till sista juni för att ordna andra lokaler till vävningen.

Ihopbyggda baracker

Men Annette Sandberg vet inte hur hon ska lösa det, för barackerna går inte att flytta hur som helst. De är ihopbyggda och väggar är borttagna, så det är rivning som gäller och hon har i dagsläget ingen aning hur det ska bli med hennes verksamhet. Om hon inte hittar en annan lokal fram till sommaren, är det nog kört, säger hon:

– Då får jag sälja av allting.

VD.n för Alwex Pär Aspengren lovar nu att hjälpa Annette Sandberg med kostnaderna för bortforsling av barackerna och han hoppas att hon ska hitta nya lokaler. För där hon är nu kan hon inte vara kvar längre än till sommaren, säger han:

– Vi behöver marken och vill inte ha några hyresgäster på den, säger han.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".