Nyamko Sabuni (FP), jämställdhetsminister. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio
Växjö

Jämställdhetsministern besökte Bokelundsskolan

1:34 min

Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (FP) menar att det finns mycket som kan bli bättre, trots att hon ser Bokelundsskolan som ett gott exempel när det gäller att integrera nyanlända elever.

Idag besökte jämställdhetsministern Nyamko Sabuni (FP) Bokelundsskolan i Växjö. 

– Jag tycker till exempel att rätten till studiehandledning inte alltid utnyttjas på bästa sätt eller att modersmålslärare inte används på rätt sätt. Det faktum att de kommer in till skolan efter skoltid och har modersmålsundervisning och sen försvinner de. De skulle kunna vara en del av lärarlaget och ta reda på vad barnen har gjort i skolan under dagen och sedan undervisa om samma sak fast på modersmål. Men så fungerar det inte alltid, säger hon.

Bokelundskolan är mångkulturell. Här går ungefär 230 elever från förskoleklass till sexan. Nästan alla kommer från andra länder än Sverige.

– Jag har lärt mig jättemycket och jag har många kompisar, säger Yasmine som går i sexan.

Hur tycker du att den svenska skolan fungerar när det gäller att integrera elever som kommer från andra länder?

– Det har inte fungerat speciellt bra. Vi ser ju att det som vi kallar för det individuella programmet på gymnasiet, som nu tack och lov görs om. När det startade skulle det vara det minsta gymnasieprogrammet för dem som hade det allra svårast och svårigheterna skulle inte ligga i att man var invandrad eller hade invandrarbakgrund, men idag är det ett av de två största gymnasieprogrammen och det tyder på att man inte har lyckats med introduktionen och det är därför som de samlas på det individuella programmet. Istället för att använda resurser såpass sent så bör de resurserna användas mycket, mycket tidigare, säger Nyamko Sabuni.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista