30-åringen segnade ner på denna altan efter knivhuggen på Kringelvägen. Bild: Polisen
Växjö

Fick blodig kniv av okänd

1:31 min

Fortfarande är mycket oklart när det gäller mordet på Kringelvägen i Växjö förra året. Den nu åtalade 31-åringen nekar till att ha utdelat knivhuggen mot en annan 30-årig Växjöbo.

Igår väcktes åtal för mordet på Kringelvägen i Växjö i september förra året. En 31-årig man åtalas nu för mordet på en annan 30-årig man i september under en blöt efterfest på Kringelvägen vid Mariakyrkan i Växjö. Vi har tittat närmare på de 1 200 sidorna i förundersökningen som blev offentlig i samband med åtalet som kom i går.

Allt startade med att bråk uppstod för att det det inte hälsades på rätt sätt på festen.

– Det handlar om hur man hälsar på varandra på festen. Och det kan vara det som sätter igång bråken som sen utspelar sig, säger åklagare Anna-Karin von Schoultz som nu väckt åtal mot den mordmisstänkte 31-åringen.

Och det är det här med hälsningen som ska ha startat bråket som ledde fram till tumultet och senare mordet, i lägenheten där 10 personer hade en blöt efterfest. Enligt åklagaren som fanns 31-åringen i lägenheten när 30-åringen kom till platsen. Någon ska sen ha blivit aggressiv på grund av att det inte hälsades på rätt sätt, alltså i hand.

Efter hälsningshändelsen ska sen flera personer ha beväpnat sig med knivar och en av dem den mordåtalade. 30-åringen ska sen ha knivhuggits med tre knivhugg, ett i bröstet och två i ryggen. Ett av knivhuggen i ryggen var det som dödade mannen.

Efter de utdelade knivhuggen ringde 31-åringen själv till SOS Alarm och berättade om det inträffade. När polisen sen kom var det en mycket upprörd stämning och mycket tumultartat på platsen.

Trots att många av pusselbitarna fallit på plats finns det fortfarande många frågetecken om vad som egentligen hände.

Enligt åklagaren är bevisläget gott, med vittnen som sett 31-åringen hugga 30-åringen i ryggen. Dessutom har man hittat goda bevis på den kniv som analyserats på SKL och som man tror är mordvapnet.

– På den här kniven finns det DNA-spår både från 31-åringen och mordoffret, säger Anna-Karin von Schoultz.
 
Men 31-åringen själv har hela tiden förnekat att han knivhuggit någon och menar att orsaken till att hans dna hamnade på kniven var att han fått kniven av någon annan och blivit ombedd att skölja av den och göra sig av med den. Åt vem har han hela tiden vägrat att uppge.

Rättegången om det här mordet inleds den 1 februari och beräknas hålla på i fem dagar.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista