Tingsryd

"Brister i mordutredningen"

En erfaren brottsutredare, Jan Olsson, pekade på flera brister i utredningen av mordet i juni 1986 på den 79-årige mannen i Eslöv, när han förhördes idag.

Telefonen och telefondosan i mannens lägenhet har inte tagits i beslag, den dödes kläder har inte undersökts och skisser över lägenheten saknar måttangivelser. Cigaretter och fimpar på soffbordet borde ha undersökts, liksom föremål i köket. Dessutom har blodspår, som skulle kunna komma från mördaren, inte säkrats.

– Det är sällan man ser en brottsplats som är så välstädad och prydlig, frånsett platsen där själva våldet utövats, sade Olsson, som under många år arbetat som brottsplatsutredare och lärare i kriminalteknik.

Plötsligt våld

Han tillade att mordplatsen ger intryck av att våldet kommit väldigt plötsligt och varit kontrollerat och välriktat. Men också här fann han brister. En handduk och en kudde invid offret borde ha undersökts. Men Olsson berömmer också hur bilderna i utredningen tagits.

Hans kritik kom mestadels efter ganska ledande frågor från advokat Johan Eriksson. Olsson säger också att det är ytterst vanskligt, om inte helt omöjligt, att utifrån en bild av ett hand- eller fingeravtryck kunna uttala sig om avtryckets ålder, alltså hur länge det funnits på ett föremål.

Erfarna kriminaltekniker

– Jag skulle inte kunna göra det i alla fall, sade Jan Olsson och illustrerade med exempel där erfarna kriminaltekniker grovt misstagit sig på åldern på olika avtryck.

Flera kriminaltekniker är kallade att vittna och de lyssnar på varandras vittnesmål för att kunna kommentera det som sägs. Det är fortfarande en öppen fråga om den amerikanske fingeravtrycksexperten Ron Byrd kommer att kallas som vittne.

TT/Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista