1 av 2
Kogödsel planeras driva en ny biogasanläggning i Alvesta. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Jan Svensson, mjölkbonde i Alvesta kommun, har en personlig förhoppning om att en gemensam biogasanläggning kan vara igång år 2013. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Alvesta

Gödsel kan driva biogasanläggning

1:37 min

Förnybart fordonsbränsle i form av ett tankställe för biogas i Alvesta. Det kan bli verklighet inom några år.

En förstudie är nu klar för hur gödseln från tolv lantbruk i Alvestatrakten skulle kunna bearbetas till biogas i en planerad anläggning intill riksväg 25.

En av de 12 lantbrukarna är Jan Svensson som driver ett lantbruk med 270 mjölkkor. Han ser flera fördelar med en anslutning till en biogasanläggning:

Bättre gödsel

– Dels att vi ska kunna utveckla våra lantbruk med bättre gödsel, plus att det kan ge ett bidrag till den ekonomiska sidan av driften. Att vi ska kunna sälja gas till kommunfordon och länstrafiken och så vidare, säger Jan Svensson.

Biogasen skulle skapas av uppvärmd gödsel från de 12 lantbruken, eventuellt finns också matavfall och gräs med. Gasen kan senare uppgraderas till fordonsgas.

Ekonomiskt stöd

Men för att det ska bli möjligt med en biogasanläggning med mack i Alvesta krävs inte bara att det finns fordon som drivs med biogas, utan också inledningsvis ett ekonomiskt stöd från staten, något som är föremål för diskussion på högsta politiska nivå.

– Vi ser ju att det är ju inte enkelt utan någon form av bidrag eller stöttning av staten på bara gödselbaserad biogasproduktion. Vi får fram för lite gas i förhållande till kostnaden, säger Jan Svensson.

Hela skillnaden

Ett stöd skulle betyda mycket enligt Jan Svensson.

– Det gör ju egentligen hela skillnaden från att vi idag har minus i hela förstudien till att det blir ett plus.

Det är redan klart att man ska gå vidare med en MKB, alltså en miljökonsekevensbeskrivning för den planerade anläggningen, och en intresseanmälan för mark där anläggningen kan placeras har lämnats in.

– Jag har en förhoppning att vi kan vara igång år 2013, säger Jan Svensson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista