1 av 3
Kommunen tvingas skärpa sina regler på grund av Facebook. Foto: David Magnusson/Scanpix
2 av 3
Jonella Sigvardsson och Emelie Haraldsson skulle aldrig vilja ha sina lärare som vänner på Facebook. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
3 av 3
En ny policy för kommunanställda och sociala medier nödvändig och på gång i Växjö kommun, säger kommunikationschefen Henrik Nilsson. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Facebook tvingar fram nya kommunregler

1:50 min

En policy för hur kommunanställda i Växjö ska förhålla sig till Facebook och andra sociala medier, är nu på gång i Växjö kommun.

Någon sådan finns ännu inte, men behövs och är efterfrågad, säger Henrik Nilsson, kommunikationschef i Växjö kommun.

– Vi måste ta till oss det som sker i omvärld och titta på hur vi ska hantera lärare och elever, eller det som varit aktuellt i Växjös fall, omsorgstagare och vårdare. Vi har en verksamhet som är väldigt bred och måste titta på vilka kritiska punkter vi har och hitta en policy och strategi som fungerar i hela verksamheten, säger Henrik Nilsson.

Nya frågor

Explosionen av användandet av sociala medier väcker nya frågor i det offentliga Sverige.

Före jul fick funktionshindrade Thomas Johansson besked om att han inte längre fick vara vän med sin hemtjänstpersonal på Facebook. Kränkande, tyckte han.

– Jag blev chockad först, sedan kände jag mig fruktansvärt kränkt av Växjö kommun för vad hade de med mitt privatliv att göra, sa Thomas Johansson.

Det är bara en fråga som handlar om sociala medier och anställda som myndigheter har att förhålla sig till, men som de flesta kommuner som arbetsgivare inte tagit tag i, utan tar frågorna när de dyker upp, oftast godtyckligt och utan stöd i någon policy.

Elever som vänner

För är det okej som anställd att twittra eller facebooka på arbetstid? Vad händer om jag kritiserar min arbetsgivare på nätet? Riskerar jag att bli uppsagd? Lärare och elever som vänner på Facebook och så vidare.

– De sociala medierna suddar ut de här gränserna, det är inte lika tydligt längre när man är arbetstagare och när man är privatperson. Det är svåra gränsdragningar och vår förhoppning är att vi ska göra de gränsdragningarna lite tydligare, säger Henrik Nilsson som tror att en policy när det gäller de här frågorna kan vara klar inom en inte allt för lång framtid.

Svåra frågor

Jonella Sigvardsson och Emelie Haraldsson som första året på omvårdnadsprogrammet på Teknikum i Växjö, tycker också att de här frågorna är svåra. Men de skulle aldrig vilja ha sina lärare på Facebook, säger de:

– För det känns inte riktigt okej när de undervisar mig i skolan och sedan ha dem på Facebook och deras fritid, men gamla lärare skulle jag kunna ha, säger Jonella Sigvardsson. – Jag skulle inte vilja ha en lärare på Teknikum på Facebook, jag vill ha mitt privatliv utan att de ska veta om det, säger Emelie Haraldsson.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista