Gunnar Holmkvist, mjölkbonde från Grimslöv. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Alvesta

Bönder beroende av förbjudet gift

1:45 min

Svenska bönder sa för fjorton år sedan nej till GMO-soja, genmanipulerat sojafoder från Nordamerika. Nu tvingas man istället köpa soja från Sydamerika som odlas med hjälp av ett livsfarligt växtgift, som är förbjudet att använda inom EU.

Bönderna är beroende av den här energirika sojan och kan inte säga nej till den.

– Vi har testat att inte ha soja i fodret och vi fick produktionsbortfall på 15 till 20 procent och det var lite för mycket, säger Gunnar Holmkvist mjölkbonde från Grimslöv.

Tuff konkurrens

Det är den tuffa konkurrensen som gör att bönderna inte kan säga nej till den energirika sojan, som inte sällan i Sydamerika odlas på gammal regnskogsmark. Ogräset i sojaodlingarna dödas med hjälp av växtgiftet parakavat, som förbjöds i Sverige 1983 och inom hela EU 2007.

Här har svenska bönder hamnat ur askan i elden. För att slippa köpa GMO-soja från Nordamerika började Lantmännen 1987 istället att köpa sojan från Sydamerika. Där det framförallt i Brasilien finns mycket GMO-fri soja att köpa, men som kan ha odlats med hjälp av växtgiftet parakvat.

Sluta köpa

– Vi tvingades på grund av det här kravet på GMO-fri soja att sluta köpa i Nordamerika, säger Kjell Larsson på Lantmännen, som importerar foder för svenska bönders räkning.

Lantmännen säger sig nu kunna garantera att sojan är GMO-fri men kan inte ge några garantier för att sojan inte har odlats utan växtgiftet parakvat, som används både legalt och illegalt i odlingar i Brasilien.

Lantmännen, LRF och Naturskyddsföreningen arbetar nu för ett globalt förbud av parakvat .

– Det gör de rätt i. Det här är ett problem som ska lösas i ett större sammanhang, säger mjölkbonden Gunnar Holmkvist.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista