Älmhults kommunalråd Elizabeth Peltola (C) menar att det måste finnas en grundläggande identitet bakom en ny regionbildning. Foto: Niklas Skeppar/Sveriges Radio
Kronoberg

C: Bättre att bilda Smålandsregion

1:54 min

Kronoberg måste sluta vänta på Skåne och undersöka möjligheten att bilda en Smålandsregion.

Det tycker centerpartiet i Kronoberg.

Samtidigt har ledande politiker i Jönköping och Kalmar län sedan länge velat ha en Smålandsregion.

– Småland, Öland, Östergötland kanske Blekinge är det naturliga området för en ny regionbildning, säger Leif Larsson, ledande centerpartist i Kalmar.

Han får medhåll av kristdemokraten Anders Andersson, också han från Kalmar.

– Det är viktigt att man bygger regionerna på kulturella kontakter och samband och näringslivskontakter och annat. Och att hålla ihop Småland vore en bra utgångspunkt för en ny region.

Bilda ny region

Centerpartisten Leif Larsson och kristdemokraten Anders Andersson i Kalmar är två av flera ledande politiker i Kalmar men också i Jönköping som vill se att Småland bildar en ny region när nu den nuvarande indelningen i län och landsting är på väg att försvinna.

Men det finns en hake, och den stavas Kronoberg. Här vill nämligen en majoriteten av politikerna - socialdemokraterna, folkpartiet, kristdemokrater och moderaterna - ansluta till region Skåne. Så här sa moderaternas länsordförande Katarina Brännström i våra nyheter igår:

Positiv utveckling

– Vi menar att Kronoberg är satt i en positiv utveckling och då ska vi gå mot det håll där den positiva utvecklingen finns och det är Skåne.

Men även i Kronoberg finns de som talar för Småland. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern säger Småland.

– För att det ska bli en lyckad regionbildning så måste det finns någon form av grundläggande identitet. Och den har vi definitivt i begreppet Småland, säger centerpartisten Elisabeth Peltola.

Börja förhandla

Hon menar att det är hög tid att Kronobergs län slutar hoppas på att Skåne ska tacka ja till inviten och i stället på allvar börjar förhandla där det finns ett intresse, det vill säga med Smålandslänen:

– Det är nu som det gäller och då kan vi inte bara sitta och vänta och se om vår partner som Moderaterna vill bjuda upp i form av Skåne att tacka ja. Var står vi om de tackar nej? Då måste vi ha ett alternativ och därför tycker vi att vi måste inleda riktigt seriösa diskussioner med våra Smålandsgrannar och se vad det finns för intresse hos dem.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista