Kan det här huset bli nytt militärmuseum? Landstinget säljer huset för 7 miljoner Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Nya turer kring Mjödnerhuset

Stiftelsen som äger det gamla kårhuset Mjödner i centrala Växjö, är nu på gång att köpa ett annat hus för sitt planerade museum.

Det är Landstinget som säljer sin fastighet på Storgatan för 7 miljoner kronor till stiftelsen.

Det har varit många turer kring det gamla kårhuset Mjödner som stiftelsen Kungliga Kronobergs Regementets museum äger sedan 2003 och som var tänkt att bli ett militärmuseum.

Stiftelsen har fått kritik för sitt sätt att sköta fastigheterna, som ligger centralt i Växjö och något museum har det inte blivit.

Men nu är något på gång. Landstinget och stiftelsen har redan skrivit på ett köpekontrakt där landstinget säljer ett stort tegelhus med två våningar på Storgatan 63, ett hus som tidigare var psykosmottaging.

Stiftelsen betalar 7 miljoner kronor för huset och villkoret, enligt köpekontraktet är att Växjö kommun säger ja till huset ska kunna användas till museum.

Björn Swärdenheim, företrädare för stiftelsen vill överhuvudtaget inte kommentera affären, vad planerna är eller vad som nu händer med Mjödner.

Byggföretaget Kärnhem som tidigare visat intresse för Mjödner, vill inte heller kommentera om man nu är väg att köpa de båda tomterna av stiftelsen.

– Vi diskuterar inte våra affärer, säger Henrik Swahn, chef för Kärnhems region sydost.

Den 15 februari ska landstingsfullmäktige besluta om försäljningen av huset på Storgatan till stiftelsen.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista