Tingsryd

Hård attack mot bevisning i mordfall

Bevisen i mordfallet från 1986 i Eslöv attackerades hårt tredje rättegångsdagen i hovrätten. Den morddömde 68-årige mannen har satsat egna pengar på nytt försvar och experter för att bli frikänd.

I Lunds tingsrätt räckte ett foto av ett handavtryck för att han skulle dömas till tio års fängelse för mordet för snart 25 år sedan på en 79-årig man i Eslöv. I hovrätten i Malmö drog försvarsadvokat Johan Eriksson fram högar av kriminalvetenskaplig litteratur för att pressa den tekniker hos Skånepolisen som bedömt att handavtrycket var färskt när fotot togs efter mordet.

– Min tolkning är att det ser ut som ett färskt avtryck, vidhöll hon.

Men Eriksson läste citat som slår fast att det inte går att åldersbestämma hand- och fingeravtryck.

– Inte kan du säga hur gammalt avtrycket är? frågade han.

– Nej, jag kan inte säga det till hundra procent, blev till sist svaret.

Eriksson förhörde även de två kriminaltekniker som undersökte mordplatsen i juni 1986. Frågan var vad de undersökt och vad de möjligen missat. Båda framhöll att detaljer inte går att minnas efter snart 25 år. Dessutom, menade teknikern Ingemar Axberg, noterades inte bristen på fynd på samma sätt som i dag.

– Har vi inte hittat någonting så finns heller ingenting redovisat, sade han.

Dagen inleddes av Jan Olsson, legendarisk pensionerad polis med mångårig erfarenhet som brottsplatsutredare och lärare i kriminalteknik. Han såg flera brister i utredningen: Telefondosan med handavtrycket finns inte bevarad, den dödes kläder verkar inte ha undersökts, inte heller fynd i lägenheten som kan vara spår efter mördaren.

Men trots missarna uppfattar Olsson inte utredningen i fallet som exceptionellt dålig.

– Det är ganska vanligt att det finns brister, sade han till TT.

Det här är det äldsta mordfall som lett till fällande dom. Skulle hovrätten underkänna bevisningen kan fredagen sluta med att 68-åringen släpps ur häktet. I så fall är det frukten av de privata ekonomiska satsningar som han och familjen gjort.

– Vi är glada att vi har den möjligheten. Det är trist att inte alla har den, säger 68-åringens fru.

Peter Palmkvist/TT
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista