Lennart Grimsbo, bostadsdirektör på Länsstyrelsen. Foto: Ines Micanovic
Kronoberg

Svalt intresse för radonbidrag

1:32 min

I länet är det bara några enstaka fastighetsägare per år som söker bidrag för att få sin bostad sanerad från radon, uppger Lennart Grimsbo, bostadsdirektör på Länsstyrelsen.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten så orskakar radon i bostäder cirka 500 lungcancerfall per år i Sverige.

Men i Kronobergs län är intresset svalt när det kommer till att utnyttja det stöd som finns för att sanera sin bostad från radon. I jämförelse med grannlänen är Kronoberg sämst på att utnyttja stödet.

En orsak till att det är så få som söker bidraget är många faktiskt inte känner till att de har radon hemma. Många struntar i att mäta eftersom de bor i områden som sägs ha låg radonhalt, menar Lennart Grimsbo som är bostadsdirektör på Länsstyrelsen.

– Vi har sett exempel på hus som kan ha riktigt låga radonvärden, runt 40 Bq/m3. Hundra meter bort ligger kan ett annat hus ligga som har 200 - 400 Bq/m3. Man vet inte innan man har mätt om det kan finnas förhöjda värden radon.

Det vanligaste sättet att undersöka om man har den radioaktiva gasen radon hemma är att låna en mätningsdosa av kommunen.

Av de som har lånat och mätt i bara Växjö kommun de senaste tio åren, är det 326 bostäder som visat sig ha en förhöjd radonhalt.

Men det är få som mäter sett till folkmängden och det är ännu färre som sökt pengar till radonsanering.

Sedan 1995 är det bara 275 i hela länet som sökt saneringsbidrag. Det blir ett snitt på blygsamma två hem per kommun om året.

Börjar privatpersoner inte mäta och sanera mer, så kommer man aldrig nå upp till regeringens miljömål menar Lennart Grimsbo.

– Miljömålet är att alla hus ska vara mätta och sanerade till år 2020. Med den hastighet som det går i nu är det stor risk att det inte kommer att uppnås, säger han.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista