Landstinget

Skarp kritik mot vuxenpsyk

Vuxenpsykiatrin i länet får nu skarp kritik av Socialstyrelsen efter att en man som precis haft kontakt med psykiatrin, tog sitt liv.

Socialstyrelsen anser inte att mannen som led av oro och ångest, fick den hjälp han borde fått.

Man kritiserar bland annat att en läkare som aldrig någonsin träffat mannen gjorde en bedömning av mannens tillstånd, enbart genom att prata med honom på telefon. Läkaren ansåg att mannens tillstånd var så stabilt att den planerade hämtningen av mannen kunde avbeställas, något som Socialstyrelsen beskriver som anmärkningsvärt.

Ansvaret las istället över på anhöriga och när mannen sedan själv kontaktade psykiatrin och ville bli inlagd, fick han en tid först två dagar senare. Den tiden avbokade mannen själv. Några dagar senare tog han sitt liv.

Socialstyrelsen kritiserar också hur man fört och hanterat mannens journal. Journalen har stora brister och journalkopior försvann också vid ett tillfälle, från den psykiatriska akuttmottagningen. Vuxenpsyk måste nu arbeta med sitt sätt att hantera journaler och remisser, anser Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista