Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Kronoberg

Fler djurkontroller från djurskyddsinspektörer

1:34 min

Djurskyddsarbetet i Kronobergs län går sakta framåt. Under 2010 ökade Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer antalet djurkontroller, men det var en mycket liten ökning.

Trots att länsstyrelsen under 2010 fick mer resurser än 2009 för att stärka djurskyddet har man bara lyckats öka antalet  djurkontroller från 325  till 348.

– Utifrån de förutsättningar vi haft år 2010 så får vi vara nöjda med det utfallet , säger Fredrik Holm, ansvarig för djurskyddet på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Omkring fem personer på Länsstyrelsen jobbar idag heltid med djurskyddskontroller. Det finns  i länet 2700 hästgårdar och 2000 lantgårdar plus tusentals djur i privata hem.  Med dagens resurser kommer länsstyrelsen aldrig hinna med att besöka alla dessa gårdar.

– Det är inte bra. Men vi jobbar  på så gott vi kan och försöker hitta bättre arbetsmetoder. Det gäller att utnyttja resurserna  så effektivt som möjligt , säger Fredrik Holm.

Jordbruksverket utvecklar nu en ny modell för djurskyddsarbetet . Det handlar i första hand om att göra riskbedömningar och arbeta med stickprov inom de områden där  man misstänker att djur far illa.

– Det här nya arbetsredskapet ska börja användas under  2012.

                                                                  Tomas Lindberg
                                                                   tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista