Foto:Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Kronoberg

Lökodlare får använda växtskyddsmedel

Svenska lökodlare kan nu pusta ut, i alla fall i år. För idag sa Miljödomstolen ja till Lantbrukranas Riksförbund, LRF:s begäran att få använda växtskyddsmedlen Stomp och Totril under årets säsong.

Även svensk odling av morötter, purjolök, palsternacka och bruna bönor har tillfälligt räddats i och med att svenska odlare får dispens att i år få använda de båda växtskyddsmedlen.

LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson säger i en kommentar att det här är ett välkommet besked och innebär att svenska odlare kan fortsätta att odla lök på samma villkor som odlare i andra Eu-länder.

– Det är också positivt för delar av frilandsodlingen som sysselsätter flera tusen personer och som har ett totalt produktionsvärde som idag uppgår till ca 1,7 miljarder kronor, varav cirka 320 miljoner kronor kommer från lök och morotsodling, säger han.

Svenska frilandsodlares förbrukning av Stomp och Totril utgör mindre än en promille av den totala förbrukningen i EU. Tidigare har Kemikalieinspektionen sagt nej till LRF:s ansökan om dispens att i likhet med övriga EU få använda medlen. LRF överklagade då till Miljödomstolen eftersom ett förbud mot medlen skulle ha inneburit slutet för de svenska lökodlarna och handeln skulle ha fått importera lök från länder där medlen används.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".