1 av 2
Vårdgarantin kan få negativa följder för kroniskt sjuka. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang) Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
2 av 2
Per-Henrik Nilsson, chef för landstingets medicincentrum. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Vårdgarantin kan ge längre väntetid för återbesök

1:25 min

Samtidigt som landstingen satsar på att ge patienter vård inom 90 dagar, så riskerar återbesöken få längre väntetid.

– Detta är något vi bevakar och har uppmärksamhet på hela tiden och vill verkligen undvika. Vi tycker det är jätteviktigt att vi inte får ogynnsamma så kallade undanträngningseffekter gentemot de patienter som väntar för en uppföljning av en svår kronisk sjukdom, säger Per-Henrik Nilsson, chef för landstingets medicincentrum.

Många landsting gör nu allt de kan för att korta köerna och på så sätt få del av statens så kallade kömiljard. Landstinget Kronoberg till exempel var förra året bland de bästa i landet på att klara vårdgarantin och kammade hem 36 extramiljoner.

Incitament

– Jag tycker att kömiljarderna har varit oerhört bra. Det har gett oss ett incitament och en morot att arbeta med vårt öppenvårdsarbete på ett väldigt bra sätt.

Men jakten på pengarna kan få konsekvenser. Kroniskt sjuka patienter riskerar att få stå åt sidan då vårdgarantipatienter går före, det visar en studie som gjorts i Västra Götaland.

Preliminära siffror

Exakt hur det har blivit i Kronoberg vet man inte än, men preliminära siffror från de båda lasaretten visar att 13 procent av återbesöken under 2010 inte skedde inom rätt tid. Och de här siffrorna ska nu analyseras.

– Vi är med i ett uppföljningsprojekt med Socialstyrelsen för att just titta på de här sakerna och vi hoppas förstås att vi ska få bra information ur det och kunna lära oss så vi kan bli ännu bättre. Vi vill ju ha en säker och bra sjukvård med god kvalitet och då innebär det att ha koll på återbesöken också, säger Per-Henrik Nilsson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista