1 av 2
Grisar. Foto: Matthias Rietschel/Scanpix
2 av 2
Mikaela Johnsson, grisproducent från Hamneda. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Tyskt griskött pressar svenska grisproducenter

1:37 min

Nu slåss svenska grisproducenter för sin överlevnad, då dioxinskandalen i Tyskland gjort att billigt tyskt griskött strömmar in på den svenska marknaden.

– Läget är nu mycket allvarligt för oss grisproducenter. Det är ju helt förödande. Redan innan dioxinskandalen så har vi länge gått på knäna. Eftersom Tyskland inte har kunnat sälja sitt kött har det dumpats till låga priser i Sverige och vi har ingen möjlighet att konkurrera, säger Mikaela Johnsson från Hamneda.

Sänkte betalningen

Förra veckan sänkte slakterierna betalningen kraftigt till svinproducenterna. Det har skrämt upp grisproducenterna, som redan är hårt pressade av högre produktionskostnader än sina konkurrenter. Bland annat på grund av att de svenska bestämmelserna för djurskyddet är betydligt hårdare än i övriga EU-länder.

Mikaela Johnsson menar att de därför inte slåss på lika villkor. Det retar henne att de svenska livsmedelsproducenterna utnyttjar det här mervärdet med djurskyddet i Sverige, genom att ge sken av att kött i olika produkter är producerat i Sverige.

– Det finns absolut sådana fall. Norrbodakorv exempelvis är ett väldigt svenskklingande namn. Men läser man det finstilta kan man se att det är en tysk köttråvara. De lurar konsumenterna.

Men den här klagosången från er grisproducenter har vi hört ofta de senaste tio åren. Har ni ropat vargen kommer en gång för mycket?

– Kanske. Men vargen har kommit nu så att det är upp till konsumenterna och handeln att bestämma att om ska vi ha en egen livsmedelsproduktion i Sverige måste vi göra något nu, säger Mikaela Johnsson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista