Tingsryd

Mordmisstänkt Tingsrydsbo släppt

Idag avslutades rättegången i hovrätten i Malmö mot den 68-åriga man från Tingsryds kommun som i tingsrätten dömts för ett 24 år gammalt mord i Eslöv.

Mannen försattes på fri fot av hovrätten i väntan på dom.

En bit av ett handavtryck gör ingen till mördare. Det var försvarets slutbudskap i rättegången i hovrätten i Malmö om ett 24 år gammalt mord i Eslöv. Hovrätten höll med och släppte den 68-årige misstänkte på fri fot när rättegången avslutades på fredagen.

I Lunds tingsrätt dömdes 68-åringen till tio års fängelse med ett handavtryck på mordplatsen som enda bevis. Försvarsadvokaten Johan Eriksson anser att domen grundats på otillräckligt och felaktigt faktamaterial.

Skånepolisens tekniska rotel i Malmö hamnade i skottgluggen för vad advokaten betecknade som slarv i brottsplatsundersökningen, ovetenskapliga slutsater om handavtryckets ålder och "vinklade" experiment med lingonsaft i stället för blod.

-Det kan man skratta åt, sade Eriksson.

Sålde sex till mannen

Mordoffret var en 79-årig homosexuell man. Eriksson upprepade i sin plädering att den verklige mördaren kan finnas i kretsen av tonårspojkar som brukade sälja sex till mannen.

-En hel massa talar för att det är någon yngling i Eslöv, eller någon storebror, eller någon förälder, sade han.

Kammaråklagare Magdalena Holmberg vidhöll i sin plädering att handavtrycket på telefondosan på mordplatsen är ett tungt bevis mot 68-åringen. Hon menar att det kom till vid mordet, när mördaren lossade telefonsladden för att ha som strypsnara. Hon såg det som osannolikt att dosan fått 68-åringens avtryck i ett tidigare sammanhang och sedan av en slump hamnat i offrets lägenhet.

"Han ska gå hem"

Åklagaren avslutade med att yrka att 68-åringen fälls för mord. Tidigare har hon begärt straffskärpning till livstid, men nu överlämnade hon i stället åt rätten att fastställa påföljden.

Eriksson krävde i stället ett frikännande för sin klient.

-Han ska inte dömas, han ska gå hem.

Advokaten yrkade däremot inte något omedelbart hävande av häktningen. Domaren Bengt Sagnert sade att dom meddelas om 14 dagar och att häktningsfrågan till dess prövas löpande. Det dröjde bara några timmar efter avslutad rättegång tills hovrättens beslut om frisläppande kom.

Dom i målet blir det om 14 dagar. Allt talar för att 68-åringen då frikänns.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista