1 av 2
Många kommuner saknar helt policy om Facebook. Foto: Sean Kilpatrick/Scanpix
2 av 2
Alvesta kommuns kommunchef Sven Munck. Foto: Alvesta kommun.
Kronoberg

Ingen policy: "Vi blev tagna på sängen"

"Vi har ingen skriven policy"
1:37 min

Kommunerna i länet saknar helt policy som lärare och vårdpersonal kan luta sig emot när det gäller de sociala medierna.

Vi har helt enkelt inte hängt med, medger Sven Munck kommunchef i Alvesta kommun.
– Vi har ingen skriven policy om sociala medier, vi är väl lite tagna på sängen i de här frågorna, säger Sven Munck.

De flesta i Sverige har tillgång till internet, många också via sina mobiltelefoner, men kommunerna i vårt län med tusentals anställda har inte hängt med när det gäller sociala medier.

Uppsagd för skoj

Blir jag uppsagd om jag på skoj kallar min arbetsplats för dårhus? Lärare och elever som vänner på Facebook, är det okej? Vårdtagare och vårdare och så vidare.

De sociala medierna suddar ut gränserna, för när man är privat och inte privat, det fick inte minst socialdemokraten Susanne Lundmark i Ljungby erfara när hon som arg mamma spydde galla över lärarna på Facebook och därför diskades som skolpolitiker.

Lekte maffia

Och när det förra socialdemokratiska kommunalrådet i Alvesta, Robert Olesen, lekte maffia på Facebook, blev det också allmängods, och vållade mycket debatt om när han var privatperson och när han var den högst ansvarige politikern i kommunen.

Flera kommuner i länet har regler som säger att en anställd inte får använda internet privat på arbetstid, som ex Markaryd och Tingsryd, och flera kommunen har också bestämt vad som ska gälla när man som kommun marknadsför sig ut mot medborgarna via sociala medier, men riktlinjer som anställda och chefer kan luta sig emot vad gäller till exempel lärares kontakter med elever och andra liknande relationer, finns inte i länets kommuner.

Eget huvud

I Alvesta, som alltså helt saknar riktlinjer, och där det i princip är cheferna som efter eget huvud får ta beslut om vad som är lämpligt och inte, ska man nu ta tag i det här, säger kommunchefen Sven Munck:

 --Det blir mer och mer så att det här dyker upp som problematiskt i verksamheten, och då är det viktigt att vi har ett vettigt och förnuftigt förhållningssätt i den här frågan.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".