Tv-antenn. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Småland

Tv-kunder tvingas sätta upp antennen igen

Onödigt strul för tv-tittarna
1:26 min

Tv-tittare som satsade på digitalbox och ny antenn till digital-tv-övergången för tre år sedan måste nu köpa ny box igen – och kanske skruva upp den gamla antennen.

De nystartade sändningarna av HD-tv via marknätet sker delvis på frekvenser som kräver en återgång till den gamla typen av antenner.

Det är precis tre år sedan det gamla analoga tv-nätet stängdes av.

För att se digital-tv tog då många ner sina gamla antenner och satte upp en ny, som var anpassad bara för UHF-bandet. Men i takt med ett snabbt växande kanalutbud, och att nya bildtekniker som HD-tv tar mer plats, har det redan blivit fullt i många sändare.

Drabbar tittare

I exempelvis Kalmar län drabbar det här tittare som tar sin tv-bild från Emmaboda- eller Kisamasterna. Där tvingas Teracom lägga HD-tv-kanaler i det avsomnade VHF-bandet. I sin tur kräver det att den gamla typen av antenner finns på taket hemma hos tittarna.

– Hade den här informationen kommit tidigare hade många sluppit göra något åt antennen igen, säger Magnus Carlsson på AVC i Kalmar.

– I många fall var det nog helt onödigt, många hade kunnat behålla sin gamla anläggning som fungerat igen idag.

Janne Rindstig
janne.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".