1 av 2
Folkets Hus i Åseda. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
2 av 2
Nils Sjöblom, suppleant i styrelsen för Åseda Folkets hus sitter och går igenom skulder som inte betalats. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
Åseda

Över 100 000 kronor förskingrades från Folkets Hus

"Det är lite skrämmande"
1:40 min

Kassören i Folkets Hus i Åseda, misstänks förskingrat över 100 000 kronor från föreningen.

– Det känns inte bra, det känns hemskt, jag känner ju kassören väl, säger en Åsedabo som vi pratat med idag om beskedet att minst 100 000 kronor har förskingrats ur folketshusföreningens kassa.

Det var efter att det uppdagats att flera fakturor inte betalats som det kom till föreningens kännedom att pengar måste har tagits från föreningens konton. Föreningens kassör, som haft den posten under två års tid, erkände då att ha tagit pengar från föreningens konto för egen vinning.

Personliga problem

Till P4 Kronoberg säger han idag att han fick personliga problem under sommaren förra året när han blev av med sitt jobb. När han inte fick stämpla mer på a-kassan, började han istället ta pengar ur folkets hus-föreningens kassa. Han säger också att han är mycket ångerfull för det inträffade.

Kassören har varit verksam i föreningen i många år och är god vän med Nils Sjöblom som sitter i föreningens styrelse. Därför är situationen extra jobbig menar han.

Polisanmälts

– Jag blev väldigt ledsen och med alla år i bagaget under min tid med Folkets Hus trodde jag inte detta kan hända, säger Nils Sjöblom.
Nu är saken polisanmäld men Nils Sjöblom kan inte utesluta att mer pengar har förskingrats ur kassan.

– Det kan vara mer än hundra tusen kronor. Det här är vad vi har hitta nu då, säger Sjöblom.

Som det ser ut idag tror han inte att kassören har någon förmåga att betala tillbaka pengarna om han inte får ett jobb igen. I dags läge är det också svårt att bedöma vilken skada Folkets Hus-föreningen kommer att få av det inträffade.

Klara driften

Nils Sjöblom är ändå hoppfull och tror att man kommer att kunna klara av den fortsatta driften trots förlusten av pengarna även om det kommer att bli kämpigt.

– Ja jag hoppas det, men jag kan inte garantera att förskingringen kommer att påverka vår verksamhet. Själv har jag varit och pratat med Åke Carlson, kommunalråd i Uppvidinge kommun idag och vi har möjlighet att få ut förskott på driftsanslag och andra saker avi får från kommunen för att täcka upp för förlusten så att vi snabbt kan rätta till detta, säger Nils Sjöblom.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".