1 av 2
Hanna Larsson, en av många som demonstrerade för landsbygdskolorna i Ljungby i går. Foto: Karin Ernstsson/SR
2 av 2
Gunilla Mattsson Dahl. Foto: Karin Ernstsson/SR
Ljungby

"Rör inte våra skolor"

"Jag tycker det är fel att skicka iväg barn"
1:45 min

Uppemot 1 500 Ljungbybor manifesterade i går mot förslaget att lägga ner skolorna i Kånna, Södra Ljunga och Torpa. Gamla, unga, män och kvinnor från hela kommunen samlades för att visa sitt motstånd.

Med facklor, plakat, sång och slagord gick de genom centrum till Lilla Torg för att lämna över namnunderskrifterna som samlats in under ett par månader.

– Det känns väldigt bra att få göra något som gagnar hela kommunen, sa Gunilla Matsson Dahl.

– Jag tycker det är helt fel att skicka iväg barn i stora skolbussar till stan, när de har nära till en skola, sa Hanna Larsson som bar ett plakat med texten: " Skärp dig Ann-Charlotte".

"Jag kommer inte att ändra mig"
Väl framme vid Lilla Torg lämnades över 3 000 namnunderskrifter över till kommunalrådet Ann-Charlotte Wiesel som fick lyssna på flera talare som försökte förmå henne och de andra politikerna att ändra sig och behålla skolorna.

– Jag kommer inte att ändra ståndpunkt i denna fråga, sa Ann-Charlotte Wiesel efteråt. I mars kommer fullmäktige att fatta beslut om landsbygdskolornas framtid.

Karin Ernstsson
karin. ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".