Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
Kronoberg

Södra riskerar drabbas av Egyptenkris

Egyptenkris kan påverka Södra
1:41 min

Skogskoncernerna Södra och Vida riskerar att drabbas hårt om krisen i Egypten fortsätter. Sedan igår är det totalstopp för skeppning av sågade trävaror till landets hamnar.

Men Per Braconier, informationsdirektör på Södra menar att det är svårt att säga hur hårt det kommer slå.

– Om det är någon vecka då det är kaotiskt och inte fungerar som vanligt för oss, då påverkar det inte. Men även i det längre perspektivet är det naturligtvis på marginalen då det ändå är fem procent av vår samlade produktion.

Kan det här slå mot er verksamhet i Sverige?

– Det skulle nog vara allvarligare om man hade något sågverk som var väldigt dedikerat till bara Egypten, men vi har ju inte på det sättet. I nuläget kan jag inte se detta, men allting beror ju på om det här drar ut på tiden eller vad som händer i övrigt, vilket ju är svårt att veta i nuläget, säger han.

För Vida handlar det om att exporten av sågade trävaror till Egypten motsvarar under fem procent av företagets totala produktion av sågade trävaror. Ledningen tror inte att problemen blir långvariga, och oavsett vad som händer kommer byggandet i Egypten att stimuleras för behoven är stora och befolkningen är ung, det säger man från Vidas ledning.

Södras Per Braconier vill gärna jämföra med utvecklingen i Tunisien dit Södra också exporterar sågade trävaror.

 – Efter dom oroligheterna där så återgick det ganska snabbt till det normala, det vill säga försäljning av trävaror, mottagande, bankrutiner, det kom tillbaks relativt fort. Det var väldigt kort stund det var vad man kan kalla det kaotiskt, säger Per Braconier.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".