Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
lärare1100 lärare från Kronoberg och Blekinge var på plat på konserthuset. Foto: Ines Micanovic@sr.se
Kronoberg

Lärare utbildas i ny skolreform

Antingen yrkes- eller högskoleexamen
1:31 min

I dag fick länets alla gymnasielärare sätta sig vid skolbänken igen. På schemat stod nya gymnasiereformen, som träder i kraft till hösten och som ställer nya krav.

Det är dags för Sveriges tredje stora gymnasiereform i modern tid. Reformen innebär bland annat att betygskalan kommer att få fler steg, de olika nationella programmen kommer bli av en mer åtstramad karaktär, lärlingsutbildningar blir mer renodlade och när du slutar skolan kommer finnas två olika examen: yrkes- och högskoleförberedande.

En både bra och dålig förändring, säger Johan Karlsson är svensklärare på Kungsmadsskolan i Växjö.
– Det blir en tydlighet, vilket jag tror är bra. Man utbildar sig tydligt mot ett yrke eller tydligt mot en högskolekompetens. Sedan finns det ju nackdelar också. Man plockar bort till exempelvis svenskaundervisningen på yrkesprogrammen till viss del, det tycker jag är en svaghet, säger han.

Gymnasielärare från Kronoberg och Blekinge har under dagen kunnat vända sig till experter från Skolverket med frågor. 1100 lärare har sammanlagt utbildads och informerats. Carina de Dering är lärare på Naturbruksgymnasiet i Blekinge och hon är positiv.

– I min uppgift ingår det att stötta både de elever som är svaga och de elever som vill läsa snabbare och satsar på höga betyg. I den nya gymnasiereformen vill man stärka de starka eleverna, så att de blir ännu bättre. De ska få stöd och hjälp. Idag satsar man i huvudsak bara på de svaga eleverna.

Reformen tror hon också kommer stärka lärarnas status.

– När man kommer till Tyskland och säger att man är lärare så möts du av reaktionen "Wow, vilken grej och vilka möjligheter". I Sverige möts man snarare av en trött suck och "vilket skitjobb". Jag tror lärarnas varumärke kommer stärkas med reformen, säger hon.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".