1 av 3
Foto: Scanpix
2 av 3
Det är det här viruset, paramyxoviruset, som ger mässling. Foto: Smittskyddsinstitutet
3 av 3
Smittskyddsläkare Peter Iveroth. Pressbild.
Sjukvård

Mässlingutbrott på Smålandsskola

Smittskyddsläkaren: ”Det är allvarligt”
1:46 min

Flera fall av mässling har konstaterats i Jönköpings län. Det handlar om elever på Grännaskolan som blivit sjuka i den mycket ovanliga barnsjukdomen.

– Det är två vi vet om, men vi gissar att det är tre. Vi tar prover nu så får vi se smittskyddsläkaren Peter Iveroth i Jönköping.

Mässling är en extremt smittsam virussjukdom som sprids via andningsluften som små droppar till luftvägarna eller ögonens slemhinnor.

Från det att du blivit smittad till att sjukdomen bryter ut kan det ta allt från sju till arton dagar.

I Sverige har vi haft allmän vaccination mot mässling ända sedan början av 70-talet, vilket gör fallen i Jönköpings län extremt ovanliga.

– Det är allvarligt tycker jag eftersom det fortfarande är ungdomar som är ovaccinerade som får det här. Det tycker jag är anmärkningsvärt när vi idag har ett bra vaccinationsskydd säger smittskyddsläkare Iveroth.

När mässlingen väl bryter ut i kroppen stiger febern snabbt, ögonen blir irriterade och den som drabbas får en besvärlig torrhosta. Typiskt för sjukdomen är också att den som drabbas kan få utslag i ansiktet som sedan sprider sig över kroppen. Mässlingviruset kan också i sig orsaka lunginflammation.

Enligt smittskyddslagen ska mässlingfall anmälas till landstingens smittskyddsläkare och till Smittskyddsinstitutet. Dessutom skall smittan spåras. Det arbetet är nu i full gång, konstaterar smittskyddsläkaren Peter Iveroth.

– Vi går igenom nu på skolan vilka som är vaccinerade och inte vaccinerade. Sedan får vi förstås titta på personalen också, vilka som har ett skydd och vilka som inte har.

Peter Olsson
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".