Busschaufförerna hoppas fler vill vara med och hedra flickan. Foto Elza Zandi/Sveriges Radio.
Jönköping

Flicka hedras för sitt mod

Busschaufförer i Jönköping har startat en insamling till en 16-årig flicka som ställde sig upp i en buss och bad ett gäng nazister att sluta sjunga rasistiska sånger då föraren hade utländsk bakgrund.

– Vi har startat en insamling bland oss chaufförer. Vi vet inte vad det ska bli ännu, men vi vill visa att vi uppskattar det hon gjort. Att hon inte känner att hon är ensam utan att hon har gjort rätt säger busschauffören Nikolai Jungsin som är en av initiativtagarna.

Det var förra våren som flickan, som då var 16 år, sa åt ett gäng nazister på bussen att sluta sjunga rasistiska sånger eftersom busschauffören hade utländsk bakgrund. Men de slutade inte, istället misshandlade några ur gänget flickan.

Nu vill busschaufförerna Wicktoria Jansson, Mahmet Özar och Nikolai Jungsin hedra Natalie och påminna henne om att hon inte är ensam och visa sitt stöd för tjejen som stod upp för busschauffören och visade civilkurage.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".