Gunilla Mattsson Dahl. Foto: Karin Ernstsson/SR
Ljungby

Politikerna vacklar om skolnedläggningar

Stor förvirring inför beslutet
1:51 min

Det politiska läget inför skolnedläggningsbeslutet i kommunstyrelsen i Ljungby på tisdag är högst oklart. Alliansen är splittrad och Socialdemokraterna vet inte hur de ska rösta.

Efter att majoriteten i barn -och utbildningspolitikerna satte ner foten och förslog att tre landsbygdskolor ska läggas ner på grund av få elever, har proteststormen bara ökat och ökat i styrka. Cirka 1500 personer demonstrerade i måndags och över 3000 namnunderskrifter har lämnats in.

Och nu vacklar de olika partierna, det är så många olika förslag som cirkulerar att är högst osäkert vilket beslut det blir. Moderaterna som tidigare ville lägga ner alla tre skolorna, har ändrat sig och vill behålla skolan i Torpa. Man har med sig Miljöpartiet och Krisdemokraterna, fast det är inte säkert, för Miljöpartiet har ännu inte bestämt sig vad gäller skolan i Södra Ljunga utan ska låta sina medlemmarna säga sitt på måndag kväll, säger Kjell Jormfeldt (MP).

Folkpartiet som också ingår i maxialliansen, vill däremot behålla skolan i Södra Ljunga, eftersom den skolan är mitt inne i en friskoleprocess, och vad gäller Torpaskolan har vi inte bestämt oss ännu, säger kommunstyrelseledamoten Lars Solling (FP).

Centerpartiet vill behålla alla skolor. Socialdemokraterna som tidigare sagt ja till att lägga ner alla tre skolorna, och som begärde och fick igenom ekonomisk utredning om konsekvenserna, kan i dagsläget inte heller lämna klart besked om partiet står fast vid sitt tidigare beslut.

– Det kan jag inte svara på, säger Anne Karlsson (S).

Så ser läget ut inför kommunstyrelsemötet på tisdag, ett möte som öppet för allmänheten och förlagt till cafeterian i kommunhuset så att alla ska få plats. Och Gunilla Mattsson Dahl, som gick i protesttåget i måndagskväll, tror inte det blir någon nedläggning av någon skola.

– Jag är tveksam till det faktiskt, att de vågar göra det.

Har ni full koll på vilka politiker som har sagt vad i den här frågan?

– Det kan du lugnt räkna med!

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".