Snart kan man fiska lax i Åsnen. Foto: Malin Lundberg/Scanpix
Åsnen

Dom ger hopp om kronobergskt laxparadis

"Det är en stor attraktion"
1:20 min

Snart kan det gå att fiska lax i Åsnen. Detta efter en dom i Miljööverdomstolen.

Kampen för fria fiskvägar förbi Granö kraftverk i Mörrumsån i Tingsryds kommun har nu avgjorts i Miljööverdomstolen. Och fritidsfisket och Tingsryds kommun, tillsammans med flera myndigheter, gick segrande ur striden mot energibolaget Eon.

– Det är mycket positivt. Mörrumsån är ju ett oerhört känt vatten när det gäller lax och laxöringen och det är en stor attraktion att ha vatten som innehåller naturliga fiskarter på detta sättet, säger Jörgen Larsson, landsbygdsutvecklare i Tingsryds kommun.

Den här striden går tillbaka till domar från 50-talet. Vattenkraften byggdes ut och på många håll blev det därmed stopp för fisk att vandra fritt i många åsystem.

För ungefär ett år sedan gick Miljödomstolen i Växjö på Eon:s linje när det gällde att tolka om den gamla domen som tvingade bolaget att skapa fria vattenvägar. Men nu i högsta instans Miljöverdomstolen är alltså domen den motsatta.

I Mörrumsån kan fisken sedan tidigare vandra fritt upp till Kronobergs länsgräns, men två kraftverk i Fridafors och det i Granö hindrar fortsatt vandring. Och blir det fria vattenvägar hela vägen upp i Mörrumsån och därmed också till Åsnen, då kan även Kronobergs län få del av det mycket populära laxfisket i i den södra delen av ån.

– Får vi förbi fisken förbi kraftverken kan vi återskapa nya lekplatser för öring och lax. Det ges också möjlighet för ålen att vandra ut till havet och in i Åsnens vattenområden, men det är ju en mer långsiktig bild som vi ser framför oss.

Eon har nu möjlighet att överklaga till Högsta domstolen, överklagan ska vara inne senast 1 mars.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".