1 av 2
Kortläsarna på bussarna krånglar. Foto: Daniel Thörnblad/Sveriges Radio
2 av 2
Tomas Nilsson, trafikdirektör på länstrafiken Kronoberg. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio
Kronoberg

Gratis resor när kortläsarna krånglar

"Det måste lösas snarast möjligt"
1:23 min

Maskinerna som läser busskorten på bussarna i länet har den senaste tiden, då och då, slutat att fungera. Det här gör att Länstrafiken tappar både intäkter och statistikuppgifter.

– Alla sådana här tekniska problem där man får ett tapp på intäkterna och en osäkerhet i informationen måste ju lösas snarast möjligt, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg.

Flera resenärer har fått åka gratis buss, runt om i länet de senaste två månaderna. Det är kortmaskinerna på bussarna som spökar och på Länstrafiken misstänker man ett mjukvaruproblem hos leverantören Qubic Corporation, vilket innebär att det inte går att ta betalt. Samma problem är det för busstrafiken Skåne och Blekinge län, som har samma leverantör.

– Det får ju i första hand konsekvensen att vi tappar i intäkter, men det är inte det största problemet även om det är allvarligt nog, säger Thomas Nilsson.

Framför allt tappar Länstrafiken statistikuppgifter eftersom de inte vet hur många som rest.

– Det är ju statistiken som talar om för oss hur människor reser, vart de reser och hur ofta de reser. Därför måste vi skyndsamt komma tillrätta med problemet, säger Thomas Nilsson.

Och om det blir aktuellt att kräva ett skadestånd från leverantören, är för tidigt att säga, enligt Thomas Nilsson.

– Det är den sista biten i pusslet, det får vi se sedan när vi konstaterat vad det var som gjorde att maskinerna falerade. När vi väl kommit tillrätta med det, får vi titta på den andra biten också, säger han.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".