Barn blir smartare av internet säger forskaren Olle Findahl. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio.
Forskning

Internet ger smartare barn

Olle Findahl, professor: ”Det finns både positiva och negativa saker”
1:17 min

För vuxna finns det en tid före och efter Internet - för våra barn är det en självklarhet.

Det handlar om en internetgeneration som blir allt yngre. Hälften av alla 4-åringar använder Internet och enligt forskarna blir dem också smartare. Olle Findahl är professor och forskare på World Internet som igår deltog i en biennal på Linnéuniversitetet om den digitaliserade barndomen.

– Det positiva är alla de möjligheterna som finns där och föräldrarna har naturligtvis ett stort ansvar, och sen naturligtvis skolan när de kommer så långt, säger Olle Findahl.

Idag finns det inga stora skillnader när det gäller tillgång till datorer och Internet. Det innebär att nästan alla barn har tillgång till Internet oavsett om deras föräldrar är välutbildade eller inte. Och de som använder Internet för första gången blir bara yngre och yngre. 1996 var de 15 år, idag är de 4 år.

Hur påverkar det barnens tänkande?

– Det är det vi inte vet eftersom det här har bara pågått under några år. Men naturligtvis kan man tänka sig att det påverkar. Dels till exempel spelandet, att de blir duktiga på många memotoriska saker. Sen är frågan också, finns det negativa aspekter, vad händer med reflektionen. Men jag tror att varje ny teknik har positiva och negativa saker, förklarar Olle Findahl.


Banna Thioubou
banna.thioubou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".