1 av 3
Det går bra för Växjö kommun. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
2 av 3
Bo Frank (M)
3 av 3
Anders Mårtensson (V)
Växjö

Stort plus för Växjö - kan bli sänkt skatt

Hör debatten mellan Bo Frank (M) och Anders Mårtensson (V)
14 min

Växjö kommun hade ett mycket ekonomiskt bra år 2010, det preliminära bokslutet visar ett positivt resultat på 148 miljoner kronor.

Befolkningen i Växjö kommun växer med cirka 1000 personer per år och i kommunen bor nu drygt 83 000 personer. Och högre skatteintäkter är en av förklaringarna till det positiva bokslutet.

Man har också fått högre tillfälliga statsbidrag än budgeterat och sänkta sjukförsäkringspremier. Dessutom redovisar nämnderna totalt ett överskott, trots att de haft sparkrav på 1,5 %. Bland annat redovisar omsorgsnämnden ett överskott på 29 miljoner och skol, - och barnomsorgsnämnden ett överskott på 20 miljoner. De verksamheter som däremot överskridit sina budgetar är bland annat snöröjningen och gymnasieskolan.

Det är sjätte året i rad som Växjö kommun gör överskott i bokslutet.

– Vi sköter ekonomin bra inom Alliansen. Det här gör att vi kanske kan sänka skatten, sa Bo Frank i en debatt i Kronoberg Direkt idag.

– Det är inte så bra som det ser ut. Vi har stora utgifter framför oss, vi har Arenastaden och vi har behov inom gymnasieskolan till exempel, kontrade Anders Mårtensson.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".