Växjö

Kommun lovar bättre telefonljud

"Vi måste ställa högre krav"
1:42 min

Växjö kommun kommer nu att se över sitt telefonsystem för att förbättra ljudkvalitén på samtalen in till kommunen. Detta efter den kritik de fått från Hörselskadades riksförbund, som vi tidigare berättat om.

– När man ringer till Växjö kommun och Landstinget Kronoberg så är det ofta bra ljudkvalitet när de svarar i växeln. Men när man sedan blir vidarekopplad, kan ljudkvaliteten vara erbarmligt dålig. Oftast för att bärbara telefoner har ökat i omfattning, menar Görel Gemzell Åhman, ordförande för HRF i Växjö.

Ett annat stort problem för hörselskadade är telefonsvarare och röstbrevlådor där ljudkvaliteten är så dålig att uppfatta vad som sägs, menar Gemzell Åhman.

Förstår kritik
Terese Lundgren som arbetar med de här frågorna på Växjö kommun, förstår kritiken.
– Ja, jag förstår HRF:s kritik med tanke på som hon sa att vi också använder oss av väldigt mycket bärbara telefoner. Och det är ett dilemma med kvalitetssäkringen när det gäller det. Givetvis måste vi påverka våra leverantörer och komma med större krav. Just det har vi inte jobbat tydligt med, säger Terese Lundgren.

Växjö kommun kom nyligen på andra plats när SM i telefoni avgjordes. Ett skäl till att kommunen inte vann var just problemen med röstbrevlådor. Men efter att nu ha hört kritiken från HRF tänker Terese Lundgren jobba med aktivt med att förbättra ljudet på samtalen till kommunen.

– När jag hörde vad Görel Gemzell Åhman sa i radion innan så fick jag jättemycket frågor som jag kommer att bära med mig på möten när vi pratar och anpassar ljudkvaliteten på samtalen.

– Om vi blir bättre på detta nästa år så kommer vi också villa i SM i telefoni, det är jag övertygad om, säger Terese Lundgren på kommunikationsenheten på Växjö kommun.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".