1 av 2
2 av 2
Nina Fyrman, Amanda Elmlund och Fannie Lindström. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Massiv kritik mot skolmaten

"Det känns som om de snålar"
1:42 min

Vi får inte tillräckligt med mat för bli mätta och maten har dålig kvalitet. Det anser många skolbarn i alla åldrar i Växjö.

Det är den stora nöjdhetsundersökningen om skolan, som över 3000 elever svarat på, som visar att barnen inte är nöjda med maten. På Teleborgs Centrum är kritiken från eleverna mot maten som levereras av det privata servicejätten Sodexo massiv. Och det är en bild som bekräftas av skolans elevrådsordförande Nina Fyrman.

- Dels så tycker man att man inte blir mätt och dels tycker man att maten smakar konstigt, säger hon.

När elever klagar på skolmaten brukar de vuxna på skolan säga ”Ja ja, det vet vi hur det är, barnen vill helst äta sig mätta bara på köttbullar och inte äta det andra som serveras”. Klagomål avfärdas ofta med att det är allmänt och grundat gnäll. Och det är Nina Fyrman och hennes två kompisar Amanda Elmlund och Fannie Lindström mycket medvetna om när de berättar om missnöjet från eleverna med skolmaten på skolan sedan Sodexo tog över för 1 och ett halvt år sedan.

Men det här är inget gnäll, utan berättigad kritik som måste tas på allvar, säger elevrådsordföranden Nina Fyrman och får medhåll av de andra tjejerna.

-- I och med att det är så många som klagar, så är det ju någonting som inte stämmer, säger Amanda.

– Vill man ha mat får man vara först, de sista får äta något som blev över från igår eller så får man äta mindre. Det känns som de snålar, säger Fannie.

Och deras synpunkter får stöd i den stora undersökning av hur Växjös elever har det i skolan och som nu brutits ner på de olika skolorna och presenterats för rektorerna.

I undersökningen har många elever i alla åldrar på flera skolor påpekat att maten inte är bra och att de inte får äta sig mätta, men på Teleborgs centrum är kritiken så gott som enstämmig. Över 50 procent av eleverna svarar att de aldrig eller ganska sällan äter maten i skolan och i det fria kommentarsfältet där de fritt fått tycka till om skolan, är det nästan bara maten de slår larm om.

Bra att det finns svart på vitt tycker Nina, Amanda och Fannie, för nu kanske våra synpunkter tas på allvar.

– Vi har ju med biträdande rektorn på våra möten och vi har sagt det här. Men de svarar bara att "alla elever brukar klaga", säger Nina Fyrman.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".