1 av 2
Högstadieeleverna på Teleborg tycker inte om skolmaten. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang) Foto: Jurek Holzer/Scanpix
2 av 2
Rektor Anders Elingsfors. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Rektor förvånad över matmissnöje

"Ta enkäter för vad enkäter är"
1:21 min

Rektorn på Teleborgs Centrum Anders Elingfors, är förvånad över att så många elever är missnöjda med skolmaten, enligt elevundersökningen som nyss presenterades.

– Jag tror man ska ta enkäter vad enkäter är, man svarar på frågan just vid den stunden. Jag vill inte förringa , men det kan ju vara något som hänt den veckan, så det här måste man gräva i ytterligare, säger Anders Elingfors.

I nöjdhetsundersökningen svarar 50 procent av åttondeklassarna på Teleborgs Centrum att de aldrig eller ganska sällan äter maten i skolan, och när eleverna fritt fick kommentera sin skolsituation, var det så gott som uteslutande maten de slog larm om.

För lite mat, för dåligt mat och något måste göras, sa eleverådsordföranden Nina Fyrman. För det här är inget vanligt gnäll utan på allvar, sa hon:

– I och med att de är så många som klagar, hade det bara varit en person hade det kanske varit att den är gnällig, men eftersom det är så himla många, så är det något som inte stämmer, säger hon.

– Nej det är inget vanligt gnäll, det måste man ta på allvar, säger rektor Anders Elingfors men säger också att han inte sett detta tidigare i de attitydundersökningar som gjorts:

-Jo maten har man synpunkter på hela tiden, men vad det beror på måste vi titta närmare på, säger han.

Är du helt nöjd med Sodexo som matleveratör?

– I princip ja. Jag tycker vi har en god dialog hur vi ska förbättra skolmaten här.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".