De nya reglerna för bolån kan bli ett dråpslag för landsbygden. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Småland

Bolåneregler drabbar landsbygden

Flera kunder drabbade redan
0:31 min

De nya statliga reglerna för bolån, där man bara får låna till 85 procent av husets värde, kan bli rena dråpslaget för glesbygden.

Reglerna kom ju till för att minska risken för en bolånebubbla, men nu visar det sig att reglerna istället missgynnar landsbygden.

Per-Anders Josefsson äger Lövsta trähus i Vireda och ser redan att den nya 85-procentsregeln får negativa konsekvenser för kunder som vill bygga på landet.

– Vi har en eller ett par exempel sedan lagen kom till som gör att de fått dra ned på planerna. Antingen får de bygga på annat ställe eller dra ned på kostnaderna, säger Per-Anders Josefsson.

Att bygga nytt kostar ungefär lika mycket för Nisse som bygger i Jönköping som för Lisa som bygger ett likadant hus i Malmbäck. Men så fort husen är klara och de sätter nyckeln i dörren uppstår en skillnad. Nisses hus i Jönköping behåller sitt värde medan Lisas hus i Malmbäck minskar i värde.

Det är efterfrågan som styr andrahandsvärdet, eller marknadsvärdet, och det är just marknadsvärdet som bankerna använder sig av när de beslutar om lån till husbyggen. Byggkostnaderna påverkar inte.

Det här innebär att Lisa inte får låna lika mycket som Nisse. Med den nya regeln, att man bara får låna 85 procent, blir skillnaden mellan land och storstad ännu större än tidigare och det får konsekvenser för många kommuner säger Anders Wilander (M) som är kommunalråd i Tranås.

– Vi jobbar ju stenhårt med att få fler till landsbygden och det här gynnar ju inte detta. Det finns anledning att titta på de här reglerna så de inte missgynnar befolkningen i glest befolkade områden, säger Anders Wilander som nu tänker gå till regeringen för att få till en ändring.

Dan Segerson
dan.segerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".