Fler sökte skuldsanering i landet under 2010 - men inte i Kronobergs län. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Fler sökte skuldsanering - men inte i Kronoberg

Kronoberg ligger kvar på samma nivå
1:11 min

Allt fler söker skuldsanering hos Kronofogden. Det visar ny statistik för 2010 jämfört med tidigare år. Men Kronobergs län skiljer sig från många andra av landets län.

För Kronobergs län ligger nämligen antalet ansökningar om skuldsanering på ungefär samma nivå de fyra senaste åren. Under 2010 gjordes 84 ansökningar om skuldsanering här i länet. Under de senaste fyra åren har antalet ansökningar i länet varierat mellan 76 och 91.

I några av grannlänen har däremot antalet ansökningar ökat under fjolåret. Det gäller Kalmar län och Blekinge län, och de länen har dessutom nästan dubbelt så många ansökningar om skuldsanering som Kronobergs län.

Totalt i landet ansökte nästan 8000 personer om skuldsanering under 2010 och av dessa beviljades nästan 4900 skuldsanering, en ökning med över 20 procent. Men det ännu fler kunde ha beviljats skuldsanering om inte reglerna skärpts efter en dom i Högsta domstolen i höstas. Den medförde att antalet avslag under hösten ökade, men totalt sett fick ändå över 60 procent sin ansökan beviljad.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".